האתר Wikileaks, אשר מאפשר לפרסם מסמכים בצורה אנונימית, עורך מכירה פומבית למה שהוא מגדיר כמידע "בלעדי וסודי" לגבי ממשלו של נשיא ונצואלה, הוגו צ`אבס.
בעלי האתר טוענים כי ברשותם מסמכים סודיים אשר יעזרו לחשוף שחיתות ופרקטיקות לא-אתיות בממשל ובעסקים בונצואלה. עד עתה, הגישה למסמכים אלו הייתה חסומה - עד לסוף השבוע שעבר, בו הודיעו בעלי האתר כי ימכרו את המידע למרבה במחיר.
לכאורה, מדובר בתכתובות דואר אלקטרוני בעניין פעילות ה-CIA בונצאולה, הפלישה של צבא קולומביה לונצואלה והדרכים בהן צ`אבס מנהל את ממשלתו.
הצעד הנ"ל הגיע בעקבות הודעתו של ג`וליאן אסנגה, אחד מבעלי האתר, כי האתר מתכנן להפסיק את מודל ה-wiki ולבקש תשלום מעיתונאים בגין המידע. הסיבה לכך, לדברי אסנגה, היא שאת עבודת המחקר והניתוח של המסמכים המתפרסמים באתר מבצע צוות האתר עצמו.
האתר Wikileaks עבר לא מעט תהפוכות בשנה האחרונה - בחודש פברואר האחרון,
האתר הורד מהרשת בעקבות החלטת בית משפט בקליפורניה.
המקרה הובא לבית המשפט על ידי בנק שוויצרי, לאחר שכמה מאות מסמכים פורסמו באתר לגבי פעילות הבנק במדינות המהוות "מקלטי מס" (offshore).
האתר הורד מהרשת לאחר שבית המשפט הורה ל-Dynadot, אשר שולטת בשם המתחם של האתר, להוריד כל זכר לאתר משרתיה. כמו כן, הורה בית המשפט לDynadot "למנוע משם המתחם להפנות לאתר wikileaks.oeg או לכל אתר אחר למעט עמוד ריק".
בחודש מרץ
האתר חזר לפעילות , לאחר בית המשפט הפדרלי בסן פרנסיסקו החליט לבטל את הצו אשר הוריד מהרשת את האתר.
בשימוע, נראה שופט בית המשפט ג`פרי וייט לעיתים מתוסכל מכך שהטכנולוגיה "עקפה" את החוק, וכתוצאה מכך בית המשפט אינו יכול למנוע העברת אינפורמציה אונליין.
לדברי השופט וייט, "אנו חיים בעידן בו אנשים יכולים לעשות דברים טובים ואנשים יכולים לעשות דברים נוראיים מבלי שיצטרכו לתת דין וחשבון בפני בית המשפט".
הסיבה לתסכולו של וייט הייתה כי למרות הצו המורה על הורדת האתר מן הרשת, Wikileaks החזיקו העתקים מהאתר בשמות מתחם אחרים, והאתר עדיין היה נגיש לגולשים, הן מארה"ב והן מחוצה לה, אשר הכירו את שמות המתחם הנוספים של האתר.
"לבית המשפט יש דאגות רציניות, ושאלות רציניות, לגבי האפקטיביות של כל צו אשר בית המשפט יוציא לאור מצב הדברים הנוכחי", אמר השופט וייט, בקינה על העובדה כי החוק אינו מספיק לעמוד בקצב השינוי של הטכנולוגיה.
לקריאת המאמר "מי ירוויח מפרויקט Wikileaks",
לחצו כאן .