תקנות סדר הדין האזרחי משנת 1984, הקובעות את הנהלים בעבודתו האדמיניסטרטיבית של בית המשפט, מאפשרות המצאה של כתבי בית דין אך ורק בהגשה ידנית למזכירות, בדואר רשום ובאמצעות מכשיר פקסימיליה. הדואר האלקטרוני עדיין לא הוכר בחקיקה, אבל זה לא מפריע לשופט עודד מודריק להשתמש בו.
כבוד השופט, כבוד האינטרנט
22/05/2003 | דואר חשמלי | גיליון מספר 13
משה הלוי | halemo
לאחרונה פורסמה החלטה של כבוד השופט ד"ר עודד מודריק מבית המשפט המחוזי בתל אביב. בהחלטתו שהתפרסמה בהרחבה בכלי התקשורת, תיק אזרחי 2486/02, קבע כבוד השופט קביעות לגבי גילוי מסמכים.
בהחלטתו של כבוד השופט מודריק תפסה אותי דווקא שורה אחת מתוך נוסח ההחלטה:
[ציטוט]
"ניתנה היום י"ח ניסן, תשס"ג (20 אפריל, 2003) בהעדר הצדדים ובשל פגרת הפסח תומצא להם בדואר אלקטרוני על ידי המתמחה בלשכתי (לאחר הפגרה תשולב ההחלטה בפרוטוקול בית המשפט ותופץ שוב, בדרך רגילה)".
[סוף ציטוט]
כבוד השופט מודריק, בניגוד להרבה שופטים ופקידי בית המשפט, משתמש בדואר אלקטרוני היישר ממשרדו כדי לקבל ולשלוח כתבי בית דין כגון החלטות, בקשות וכדומה מציבור עורכי הדין המופיעים בפניו.
בהחלטה נוספת באותו תיק מדובר, שניתנה ביום למחרת, 21 אפריל 2003, כותב כבוד השופט את השורות הבאות:
[ציטוט]
"בשל הנסיבות (פגרת פסח של בתי המשפט) ובשל דחיפות הדיון בבקשה (לנוכח השלכותיה האפשריות על ישיבת בית המשפט הקרובה) התרתי להמציא לי את הבקשה בדואר אלקטרוני ובאופן הזה גם תומצא החלטתי בבקשה זו".
[סוף ציטוט]
בהחלטה יוצאת דופן, מפתיעה וחדשנית, וכמובן לא מחייבת מישהו אחר, מאפשר כבוד השופט לצדדים להגיש בקשות שונות ישירות לתיבת הדואר האלקטרונית שלו.
כיום, תקנות סדר הדין האזרחי משנת 1984, הקובעות את הנהלים בעבודתו האדמיניסטרטיבית של בית המשפט, מאפשרות המצאה של כתבי בית דין אך ורק בהגשה ידנית למזכירות, בדואר רשום ובאמצעות מכשיר פקסימיליה. שילוב מכשיר הפקסימיליה כמכשיר תקשורת רשמי המעוגן בחוק ומאפשר לקצר את זמן התקשורת בין בית המשפט לעורכי הדין ולאזרחים, הוכנס לתקנות סדר הדין האזרחי רק בשנת 1997. משלוח מסמכים באמצעות דואר אלקטרוני עדיין לא מקובל והחוק לא מכיר בו.
ככל הנראה, כבוד השופט עודד מודריק הוא כרגע בודד בעבודה עם האינטרנט לצורכי עבודתו המשפטית. כבר בשנת 1997 הוא טבע בפסק דין "מדינת ישראל נגד יוסי חכמי" (תיק פלילי 331/92) את המונח "נפלאות סוף המילניום" בהקשר לרשת האינטרנט, כאשר מצא פסק דין של בית המשפט העליון באתר האינטרנט של בית המשפט העליון בנושא "עבירות שרשרת", אותן עבירות בהן הורשע יוסי חכמי.
וכך הוא כותב בפסק הדין:
[ציטוט]
"עוד אני עוסק בחיבוטי הלכות ומשמעותן, בקונסטרוקציות משפטיות וירטואליות ובהגיונן המעשי, והנה, גונבה השמועה לאוזני, כי בעצם הימים האלה, נפל דבר בתחום "עבירות שרשרת" וכי בית-המשפט העליון נתן דעתו לסוגיה.
אכן, תוך הסתייעות ב"נפלאות סוף המילניום" (אינטרנט), מצא לו פסק-הדין בפרשת משולם הנ"ל [48] (אהרן, לא עוזי), בתוך דקות, משכן כבוד במחשבי."
[סוף ציטוט]
תוכנית המנ"ת הארצית שעליה נכתב בגיליון מספר 8 של דואר חשמלי, בכתבה מספר 3, מיום 16 אפריל 2003, ("מהפיכת הניהול בבתי המשפט יצאה לדרך"), תאפשר שימוש בדואר האלקטרוני בעבודת ציבור עורכי הדין עם בית המשפט. כרגע מדובר על פיילוט, אך בעתיד ככל הנראה, ישונו תקנות סדר הדין האזרחי, ויאפשרו עבודה מול בית המשפט דרך רשת האינטרנט והדואר האלקטרוני.
מהפיכת הניהול בבתי המשפט יצאה לדרך
http://halemo.net/edoar/0008/0003.html
כבר היום, כל בעל דין המנהל תביעה בבית המשפט, יכול לעקוב אחר ההליכים, האירועים, אישורי המסירה וההחלטות ופסקי הדין בתיק דרך אתר האינטרנט של בתי המשפט.
קבצים מצורפים
החלטת כבוד השופט מודריק מיום 20 אפריל 2003
http://halemo.net/edoar/0013/giluymis01.htm
החלטת כבוד השופט מודריק מיום 21 אפריל 2003
http://halemo.net/edoar/0013/giluymis02.htm