השבוע פרסמה ממשלת סין צו ממשלתי המוכיח את נחישותה להדק את השליטה על תכנים במרחב הסייבר.
סין מנהלת מדיניות פיקוח מחמירה על האינטרנט מזה מספר שנים, עם יוצא דופן אחד שהוא תחום האפליקציות לנייד. כעת מעלה סין הילוך בכל הנוגע לתחום האפליקציות ומפרסמת באתר האינטרנט של מנהל הסייבר הסיני צו המחיל חובת רישום של חנויות לאפליקציות במדינה.
הצו מודיע כי סוכני מנהל הסייבר יחלו בפעילויות אכיפה החל מיום שישי ויוודאו כי מתנהל רישום מוסדר של כל חנויות האפליקציות במדינה.
בתקופה האחרונה, החלה הממשלה להפעיל לחצים הולכים וגוברים על מנת לאכוף חקיקה שעברה בשנה שעברה ושעניינה איסור על אפליקציות לקחת חלק בפעולות המאיימות הביטחון הלאומי בסין או מהוות הפרה של הסדר הציבורי, מונחים אשר מיושמים בדרך כלל באופן רחב על תכנים רגישים מבחינה פוליטית.
לטענת מנהל הסייבר, הרציונל מאחורי הצעד הוא הרצון להימנע מריבוי אפליקציות המפיצות מידע בלתי חוקי, מפרות זכויות משתמשים או מכילות פרצות אבטחה. לדעת הממשל, מטרת הרישום היא להסדיר ולהבהיר מיהם נושאי האחריות בגין תוכן המתפרסם באפליקציות.
על אף שנוסח הצו באתר מנהל הסייבר עמום, נראה כי הוא מטיל אחריות חוקית על מפעילי חנויות אפליקציות בגין התוכן המתפרסם בהן. בנוסף, הצו מעיד על רצינות מצד הממשל הסיני בכל הקשור באכיפת החוק שעבר בשנה שעברה.
לפני שלושה שבועות בלבד, הסירה חברת אפל את אפליקציית הנייד של עיתון הניו יורק טיימס בגרסתה האנגלית והסינית מחנות האפליקציות שלה במדינה. אפל טוענת כי הממשלה הורתה לה להסיר את האפליקציות בטענה שהן מפרות תקנות מקומיות, אך סירבה לציין אילו תקנות בדיוק הופרו.
מאחר וחנות האפליקציות של גוגל חסומה במדינה, צצו חנויות מקומיות המספקות מענה לאפליקציות העובדות על מערכות הפעלה של אנדרואיד. רוב החנויות הן בבעלות חברות אינטרנט וסמארטפון מקומיות גדולות דוגמת Alibaba ו-Xiaomi. ריבוי החנויות המקומיות הביא להפצת אפליקציות בסטנדרט אבטחה נמוך ובריבוי גרסאות.
טרם ברור מה תהיה השפעתו של הצו על שוק המובייל בסין, אך יש הטוענים כי הדבר עשוי לאלץ בסופו של דבר בעלי חנויות לאפליקציות להפעיל לצנזורה עצמית ולהסיר אפליקציות שיש לגביהן חשש.
יחד עם זאת, השגת שליטה על התוכן בשוק האפליקציות הינה מהלך מורכב שעשוי לקחת שנים עד ליישומו המלא .