חוקר הקניין הרוחני פרופסור מייקל גייסט, מגלה בבלוג שלו, כי ארצות הברית וארגון הקניין הרוחני הבינלאומי (WIPO) מנסים לכפות חקיקת חוקי מגן לאמצעים טכנולוגיים נגד העתקה (DRM), כמו ההגנות המצויות כיום בתקליטורים, בסרטי DVD, בתוכנות ובנגני מוזיקה כדוגמת האייפוד.
הגנה חוקית שכזו תהפוך למשל, את מי שלמשל פורץ את האייפוד שלו לצרכיו הוא – לעבריין.
מסמכים שנחשפו מתוך הדיונים על הסכם הסחר "השותפות הטרנס-פסיפית" (Trans Pacific Partnership) שבהם משתתפת ניו זילנד, מגלים כי המדינה מתנגדת נחרצות לכפיית חקיקה מקומית שתיישם את הסטנדרט הבינלאומי של WIPO להגנה בחוק על "מנעולים דיגיטליים" נגד העתקה - כתנאי ליישום הסכם הסחר.
ניו זילנד תוקפת במסמך את קוצר הרואי, השמרנות וחוסר הקדמה שבאמנות הקניין הרוחני מבית WIPO:
"...אמנת זכויות היוצרים ואמנת המופעים והפונוגרמות של WIPO, הן דוגמה לגישה כזו. שתי האמנות מנסות להתמודד עם האתגר שבאכיפת זכויות קניין רוחני בסביבה הדיגיטלית דרך חקיקה של אמצעים טכנולוגיים וניהול זכויות.
אולם, על ידי הקשחת אמצעי האכיפה הדיגיטליים, המבוססים על מודלים מסורתיים של הגנה על זכויות יוצרים, האמנות מוגבלות ביכולתן להכיר במציאות של זריחת מודלים עסקיים חדשים ודרכים חדשות לצריכת יצירות דרך הרשת".
"התפתחויות בשוק הדיגיטלי מעידות שעסקים מבינים כי אין זה מטובתם לאכוף הגנה על זכויות יוצרים באמצעות DRM, אלא להתמקד בעשיית רווח מהתנהגותו של משתמש האינטרנט העכשווי, במקום להגביל אותו".
"הדבר מלמד כי אף אחת מהאמנות אינה משקפת את המורכבות שבהשקעה ביצירה בסביבה מקוונת, והיכולת שלהן לפעול כסוכן חדשנות מוטלת בספק", טוענת ניו זילנד בנייר העמדה.
ניו זילנד מסכמת את עמדתה בכך שלמדינות החברות בהסכם צריכה להישמר הזכות והגמישות בעיצוב החוקים המתאימים להן בתחום של ניהול זכויות בעידן הדיגיטלי, במקום להיכנע לגישה הקשוחה והשמרנית של ארגון הקניין הרוחני הבינלאומי.
לאחרונה דווקא בארצות הברית, תבע האמן והזמר
אקסל רוז את יצרנית המשחק Guitar Hero על פגיעה בזכויות היוצרים שלו.
בישראל פסק השנה בית משפט לטובת חברת תוכנה שטענה כי מתכנת אחר העתיק את ממשקי המשתמש ורכיבי תוכנה נוספים ועשה בהם שימוש בתוכנה דומה אותה שיווק ובכך פגע
בקניין הרוחני שלה.